“Populars i actives!”, arriba la nova cançó de l’economia social i solidària
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) ha estrenat “Populars i actives”, un videoclip que mostra l’economia social i solidària del país i que ha comptat amb la participació d’artistes de renom del panorama musical català. Amb l’objectiu de mostrar que el cooperativisme està present en molts sectors de l’economia catalana en el videoclip hi apareixen membres dels Ateneus Cooperatius de tot el territori català. En concret, a terres gironines, hi ha col·laborat l’associació GALP Costa Brava, que aplega les confraries de pesca de la Costa Brava, i Llavora, que es dedica al sector porcí agroecològic.
La presentació d’aquesta peça arriba en un moment en què l’actualitat passa per un panorama de crisi sistèmica generalitzada: la pujada de preus, la falta de subministraments, l’emergència climàtica i la falta de recursos naturals com l’aigua, els problemes de salut mental, el desencant de les persones joves… fa evident la importància del paper que juga l’economia social i solidària de construir alternatives que ajudin a viure vides més dignes i sostenibles. És per això que aquesta cançó i el videoclip volen ser un cant a l’esperança i a l’optimisme i, de forma divertida i festiva, posar de manifest els beneficis que aporta l’economia social i solidària.
La creació de la cançó ha anat a càrrec dels grups Maio, Balkan Paradise Orchestra, Roba Estesa i La Tresca i la Verdesca. La lletra de la cançó enllaça conceptes clau de l’economia social i solidària com ara posar al centre la vida, l’autogestió, les iniciatives col·lectives, populars i actives. També es posen de manifest diverses alternatives que ofereix l’economia social i solidària al model capitalista: des de l’habitatge cooperatiu als grups de consum, passant per la banca ètica i el suport mutu.
“Populars i actives” es publica amb una llicència Creative Commons de Reconeixement i Compartir igual (CC-BY-SA 4.0) per fomentar la cultura lliure. Per tant, tothom pot reproduir-la en qualsevol canal o mitjà i, alhora, permet que les creadores puguin elaborar obres a partir d’aquest treball.