Eines per a l’articulació de l’economia social en el sector agroecològic

El Grup de Treball d’Agroecologia compta amb el suport i el lideratge de la Cooperativa Arran de terra (entitat agrupada al Cercle Garrotxa Ripollès) i cerca ser un punt de trobada, intercooperació i promoció d’accions i iniciatives per impulsar el sector agroecològic a terres gironines.  

 

Compta amb la participació d’entitats i projectes d’alt valor social i ambiental de les esferes de la producció, la transformació, la distribució, el consum o la dinamització agroecològica, entre d’altres, per promoure accions conjuntes en aquest sentit. 


Iniciat arrel de la Taula Territorial celebrada la tardor de 2021, actualment treballem centrades en una proposta conjunta de distribució agroecològica.

La distribució

La distribució és sovint el coll d’ampolla per avançar cap a sistemes alimentaris territorialitzats, que puguin donar resposta a les necessitats de la petita i mitjana pagesia i projectes artesans d’elaboració, a la vegada que promoguin l’accés a aliments sans i sostenibles. 

Fins ara la gran distribució alimentària ha tingut el control d’aquesta baula del sistema alimentari, generant greus impactes ambientals, socials i econòmics que cal afrontar. A la vegada, el poder està concentrat en aquestes grans empreses, fet que ens fa vulnerables i dependents. Tanmateix, cada vegada són més les iniciatives que, des dels paradigmes de l’agroecologia i l’economia social i solidària, estan mirant de donar resposta als reptes de la distribució alimentària.

En aquest sentit, el desenvolupament de circuits curts de comercialització i de xarxes alimentàries alternatives és una resposta a la insostenibilitat de la distribució alimentària convencional, i un exemple de la relocalització de l’economia que viurem de forma imperativa els propers anys. Amb la situació de la COVID s’han posat a prova els circuits curts construïts en les últimes dècades, i hem pogut evidenciar que cal una major articulació per fer avançar la distribució cap a models més resilients, justos i sostenibles.

Treballem per desenvolupar un projecte de gestió integrada per a la distribució i logística que faciliti a la pagesia la tasca logística i l’accés als mercats locals, a la vegada que promogui l’accés a aliments sans i de qualitat per a les consumidores.

Entitats

Formen part de la Comissió d’Agroecologia: Fundació Emys, Llavora; La Sobirana; Ecosol; La Vinyeta; Muda i Fundació Tresc

Intercooperem

Impulsem el sector agroecològic a terres gironines des de l’enxarxament i la intercooperació

Us hi sumeu?

Si sou una organització que treballeu en l’àmbit agroecològic a terres gironines, participeu-hi!

Volem un sector agroecològic fort perquè totes puguem menjar aliments que preserven la nostra salut i el nostre entorn.