Eines per a l’articulació de l’economia social en l’àmbit agroecològic

La Comissió d’Agroecologia de l’Ateneu Cooperatiu es va iniciar arrel de la Taula Territorial celebrada a la tardor de 2021 i compta amb el suport i el lideratge de la Cooperativa Arran de terra (entitat agrupada al Cercle Garrotxa Ripollès). També en formen part Fundació Emys, Llavora; La Sobirana; Ecosol; La Vinyeta; Muda i Fundació Tresc

La Comissió vol ser un punt de trobada, intercooperació i promoció d’accions i iniciatives per impulsar el sector agroecològic a terres gironines.  Compta amb la participació d’entitats i projectes d’alt valor social i ambiental de les esferes de la producció, la transformació, la distribució, el consum o la dinamització agroecològica, entre d’altres, per promoure accions conjuntes en aquest sentit. 

La distribució

La distribució és sovint el coll d’ampolla per avançar cap a sistemes alimentaris territorialitzats, que puguin donar resposta a les necessitats de la petita i mitjana pagesia i projectes artesans d’elaboració, a la vegada que promoguin l’accés a aliments sans i sostenibles. 

Fins ara la gran distribució alimentària ha tingut el control d’aquesta baula del sistema alimentari, generant greus impactes ambientals, socials i econòmics que cal afrontar. A la vegada, el poder està concentrat en aquestes grans empreses, fet que ens fa vulnerables i dependents. Tanmateix, cada vegada són més les iniciatives que, des dels paradigmes de l’agroecologia i l’economia social i solidària, estan mirant de donar resposta als reptes de la distribució alimentària.

En aquest sentit, el desenvolupament de circuits curts de comercialització i de xarxes alimentàries alternatives és una resposta a la insostenibilitat de la distribució alimentària convencional, i un exemple de la relocalització de l’economia que viurem de forma imperativa els propers anys. Amb la situació de la COVID s’han posat a prova els circuits curts construïts en les últimes dècades, i hem pogut evidenciar que cal una major articulació per fer avançar la distribució cap a models més resilients, justos i sostenibles.

Treballem per desenvolupar un projecte de gestió integrada per a la distribució i logística que faciliti a la pagesia la tasca logística i l’accés als mercats locals, a la vegada que promogui l’accés a aliments sans i de qualitat per a les consumidores.

Estem realitzant una enquesta per conèixer les necessitats del sector. Si sou productores, elaboradores o entitats de l’àmbit, podeu omplir-la aquí.

Intercooperem

Impulsem el sector agroecològic a terres gironines des de l’enxarxament i la intercooperació

Us hi sumeu?

Si sou una organització que treballeu en l’àmbit agroecològic a terres gironines, participeu-hi!

Volem un sector agroecològic fort perquè totes puguem menjar aliments que preserven la nostra salut i el nostre entorn.