Eines per a l’articulació de l’economia social en l’àmbit de les cures i les persones migrades

La Comissió de CurESS i Persones migrades de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, que compta amb l’impuls de les cooperatives Ilabso, La Qperativa, Avancem Santa Clara i Idària, està centrada en el treball de cures i de la llar i la seva vessant productiva, per contribuir al reconeixement, dignificació i al desenvolupament d’un model d’atenció de les cures més sostenible i responsable.

Treballem amb la voluntat de posar en valor la tasca de les persones (dones, en la immensa majoria de casos, i migrades, en una part molt important) que treballen prestant aquests serveis, sovint invisibilitzats i poc o gens reconeguts.

Ho fem contribuint a que es coneguin, reconeguin i s’ampliïn els drets de les persones prestadores de cures i perquè puguin accedir a formació, tant en els serveis específics que desenvolupin, com en allò que suposen els projectes socioeconòmics de l’economia social i solidària i el cooperativisme com a vies de compromís des d’on oferir serveis de cures.

Per fer-ho ens coordinem amb iniciatives que ens inspiren, i que celebrem que existeixin, per impulsar juntes una Cura Digna, com Prescrivim Cura Digna nascuda a Barcelona.

JORNADA

Jornada a Llagostera el divendres 8 d’octubre per abordar la realitat de les cures a les comarques gironines. Espai per compartir experiències, visions, reptes i compromisos cap a uan Economia de les Cures que posi les persones al centre.

Amb la participació de: Ajuntament de Llagostera /  Ajuntament de Girona / Ajuntament de Platja d’Aro / Cooperativa Ilabso / Cooperativa Avancem Santa Clara / Cooperativa Cuidem Lluçanès / Prescrivim Cura Digna / BCN Activa / Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya / DG d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives / DG de Migracions, Refugi i Antiracismes

L’objectiu de la Jornada és contribuir al reconeixement, dignificació i desenvolupament d’un model d’atenció de les cures més sostenible i responsable a les nostres comarques.

La Jornada està organitzada per COTESBA (Grup de Treball de Serveis Socials Bàsics de Girona de la Generalitat de Catalunya) i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, en el marc de la Taula Territorial de l’Economia Social i Cooperativa de l’Ateneu Cooperatiu. Hi col·labora l’Ajuntament de Llagostera.

Recerca i visibilització

Treballem per conèixer i donar visibilitat a les iniciatives que atenen les cures des d’enfocaments que posin les persones i les seves necessitats al centre, tant pel què fa a les persones receptores dels serveis, com d’aquelles que els proveeixen. Volem fer front a la crisi de les cures que patim com a societat.

Fem recerca a terres gironines per conèixer el sector i contribuir a la visibilització i enfortiment de les entitats de l’economia social existents.

La cooperativa Ilabso ha elaborat l’estudi ‘L’afectació de la Covid19 al sector de les cures de la demarcació de Girona’.

Formacions especialitzades

Oferim formacions sobre com contribuir a la regularització de persones migrades, amb la cooperativa Idària.

Organitzem tallers destinats a les persones que realitzen el treball de cures per contribuir a la seva professionalització, amb la cooperativa Avancem Santa Clara.

ACOMPANYAMENT

Acompanyem les administracions públiques en la tasca de concebre, acollir i impulsar propostes i iniciatives en l’àmbit de les cures,posant de relleu que l’economia social és una realitat per la qual cal apostar i que cal enfortir.

Ens comprometem i acompanyem projectes socioeconòmics que cerquin atendre les necessitats socials de cures al territori per la via de l’autoocupació i en el marc del cooperativisme. Enguany, La Qperativa acompanya la creació d’una cooperativa amb compromís garantit a 5 anys, perquè pugui néixer i consolidar-se com a cooperativa de prestació de serveis de cures al Ripollès. Des de la XES Ripollès s’hi dona un suport d’enxarxament comunitari i també es fa divulgació dels valors de les cures i de l’ESS en contraposició del model capitalista de grans empreses que presten aquest servei de manera mercantilista.

Dignifiquem

Treballem a terres gironines per un sector de les cures dignificat que posi les persones cuidades i les persones cuidadores al centre.

Us acompanyem!

Si sou un Ajuntament o un Consell Comarcal i penseu que al vostre territori cal avançar per regularitzar i professionalitzar les cures i per garantir un treball de qualitat, us podem acompanyar.
Treballem per un sector de cures professionalitzat i que atengui les necessitats de totes les persones.