Propostes sobre economia social i cooperativisme a l’aula

Des de l’Ateneu Cooperatiu us proposem una oferta educativa per apropar l’economia social, el cooperativisme i els seus valors i principis, a l’aula.

Es tracta de sessions per a joves a partir de 3er d’ESO, essent especialment adreçades a joves de les etapes educatives posteriors (batxillerat, cicles formatius, escoles especialitzades, etc).

ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA I COOPERATIVISME                              

  • ESScaperoom Virtual – VilaESSCoop: Un recurs per fer un Escaperoom virtual per tal d’apropar-se a diferents elements de l’economia social i solidària i el cooperativisme. Es concedeix accés al joc (que es fa en grups de 2 o 3 alumnes) i es complementa amb una sessió posterior a l’aula a càrrec de l’equip de l’Ateneu. Escapem juntes? (1h aproximadament per superar l’Escaperoom + 1 h de sessió complementària a l’aula)
  • Introducció a l’Economia Social i al Cooperativisme: Sessió que permet a l’alumnat conèixer a través d’una dinàmica de simulació per role play les particularitats del model cooperatiu i el d’una empresa de capital, respectivament. La sessió ens apropa a l’Economia Social així com a conceptes com el mercat social i pràctiques com la intercooperació (sessió participativa d’1h30)

 

TREBALL EN EQUIP I VALORS I PRINCIPIS COOPERATIUS – Cooperativa La Juganera

  • Magic Maze: Amb aquest taller us proposem una experiència de cooperació amb el joc de taula Magic Maze, un joc cooperatiu i divertit que ens ajudarà a posar damunt la taula capacitats i habilitats necessàries per a treballar en equip. Amb partides curtes i intenses, de no més de deu minuts, experimentarem la força però també les dificultats del treball cooperatiu i reflexionarem sobre aspectes que hi incideixen com ara la motivació, la pressió del grup, l’estrès, l’empatia, la comunicació, el consens, la responsabilitat, etc
  • La Bomba: Amb aquest taller us proposem una experiència de cooperació amb el joc Keep talking and nobody explodes. Un joc frenètic i divertit que ens ajudarà a posar damunt la taula capacitats i habilitats necessàries per treballar en equip. El joc consisteix en desactivar una bomba entre totes les persones jugadores. Una persona té la bomba i la manipula, però les altres tenen les instruccions per desactivar-la. La comunicació serà clau per poder-ho fer abans no s’acabi el compte enrere.

 

PROGRAMA DE COOPERATIVES D’ALUMNES – EmprenGI

Programa anual per a la creació de cooperatives d’alumnes, des de la definició de la idea de negoci, la seva constitució, la distribució de tasques i funcions i la seva governança, el disseny de productes o serveis, la seva oferta i la intercooperació amb d’altres Cooperatives d’alumnes. En el marc del programa s’agrupen, cooperen i intercanvien productes i serveis una vintena llarga de cooperatives d’aquest tipus durant el curs escolar.

I pel professorat?

Si ets professora o professor pots participar en tallers de formació sobre com transmetre els valors i principis de l’economia social i el cooperativisme a l’aula

ESSCaperoom virtual

Proposta engrescadora i dinàmica per passejar-se virtualment per un poble on l’economia social i solidària hi és del tot present

La Bomba!

Joc frenètic i divertit per posar a prova les capacitats de treball en equip

Si formeu part d’un equip educatiu i penseu que cal començar per introduir els valors de l’economia social, solidària i cooperativa a l’aula, des de l’Ateneu Cooperatiu, us hi acompanyem