La transformació a cooperativa des d’altres formes jurídiques, siguin associacions o SCP (Societat Civil Particular), és una opció que cada vegada més entitats contemplen. El motiu principal per fer el canvi és quan l’activitat econòmica que es duu a terme pren força, fent que la forma associativa es quedi petita i esdevingui inadequada per continuar.

Això no està renyit amb el caràcter no lucratiu de l’entitat ja que, com demostren les cooperatives d’iniciativa social que també són sense ànim de lucre, o bé algunes cooperatives de consumidors i usuaris, l’activitat econòmica segueix essent la seva principal raó de ser.

Diverses experiències a Catalunya revelen l’interès d’aquesta transformació a cooperativa. Trobem alguns exemples molt rellevants com el de la Cooperativa Biciclot, que va sorgir a partir d’una associació de ciclistes urbans i cicloturistes, i que va evolucionar el 1994 cap a una cooperativa de treball per vertebrar la tasca professional i autogestionada del col·lectiu.

Podem trobar altres exemples més recents i d’àmbits variats, com és el cas de la cooperativa  Conreu Sereny  de Badalona i Terra d’Escudella  de Barcelona, que es dediquen a l’agricultura i a la restauració, respectivament. En el primer cas, en el marc del programa Aracoop de la Generalitat de Catalunya i amb l’assessorament expert de Calidoscoop i Coop de mà, el 2014 van fer el salt a cooperativa. Pel que fa a Terra d’Escudella, fa 16 anys que funcionen com a cooperativa i segons un dels seus membres: ‘Ens va molt millor des que som cooperativa. Ja funcionava, i a la que més gent s’ha posat a pensar i a deixar-hi la banya, encara ha funcionat millor’.

En alguns casos, en el procés de transformació s’opta per mantenir l’associació i fer-la sòcia de la cooperativa. Això dependrà de molts factors que cal avaluar cas per cas amb un assessorament especialitzat. En tot cas, la transformació a cooperativa és un procés que permet l’enfortiment del projecte i obre la porta a explorar noves possibilitats econòmiques i organitzatives.

 

Podeu veure un vídeo que mostra l’experiència de Conreu Sereny i Terra d’Escudella a:  

També podeu consultar els documents:

La cooperativa. Un model per gestionar l’activitat econòmica de la nostra associació.

De Societat Civil Particular a Cooperativa. Guia de transformació

 

Apunta't al butlletí!

Rebràs les nostres darreres novetats al teu correu electrònic.