[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]
El passat dissabte 16 de març ha tingut lloc al municipi de Celrà la Fira de Consum Responsable organitzada conjuntament per l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i l’Ajuntament de Celrà. L’esdeveniment ha permès visualitzar i donar conèixer a la ciutadania diferents opcions de consum responsable en l’àmbit de l’energia verda, la mobilitat sostenible, les finances ètiques o l’agroecologia, entre d’altres.
La fira ha tingut lloc de 9 a 14h a l’espai del mercat de brocanters i de segona mà que se celebra cada dissabte al municipi i ha permès comptar amb una gran afluència de públic que s’ha interessat per opcions sostenibles, ètiques, cooperatives, de proximitat i justes, a l’hora de consumir. Des de la cooperativa Opcions, Gerard Pijoan afirma: ‘volem apoderar les persones i donar-los eines per superar les 3 grans barreres a l’hora de fer un canvi en el consum, és a dir, els proporcionem informació, facilitats i bones condicions econòmiques’. La cooperativa proposa el canvi a diferents serveis a través de cooperatives com Som Energia, Som Connexió, Som Mobilitat, COS Cooperativa de Salut, Sostre Cívic, o Arç Cooperativa. Pel membre d’Opcions, ‘l’Economia Social i Solidària creix i està en auge, i és que cada vegada està més clar que és la solució’.
Concretament des de Som Mobilitat, Alfredo Cano explica que el seu model defensa una mobilitat amb menys impacte al medi, promovent (en aquest ordre) caminar, anar en bicicleta, utilitzar el transport públic i, en darrer terme i només si és necessari, fer ús d’un cotxe elèctric i compartit. Segons Cano, ‘compartir té molt més sentit que posseir i, a més, surt molt més a compte’. Tot i ser conscients que el canvi no és fàcil, ja que ‘suposa trencar un esquema de propietat i oblidar-se del propi cotxe’ Cano afirma que ‘els beneficis per a la salut i l’entorn són molt grans’.
Des de Fiare Banca Ètica es defensa l’impacte social que tenen les decisions individuals, com és escollir on es dipositen els propis diners. Segons Elisabet Duocastella ‘hi ha molt de desconeixement sobre què es fa amb els nostres diners, i la banca ètica ofereix la garantia de diners ètics, és a dir, lliures de contaminació, d’inversions en armament, d’especulació en primeres matèries, de treball infantil, de desnonaments i allunyats de paradisos fiscals’.
La Fira de Consum Responsable també ha comptat amb la presència de diferents projectes d’inserció social, com TIRGI- El Parc de les Olors situat a Celrà, que promou la integració de persones amb discapacitat a partir del cultiu i la difusió de plantes aromàtiques i medicinals. També hi ha estat present la Cooperativa Avancem Santa Clara, que ofereix serveis assistencials, i l’empresa d’inserció ECOSOL. En l’àmbit de l’energia verda, projectes com Revosolar, que ofereix panells fotovoltaics, o EMELCAT, que promou la creació de comunitat energètiques d’autoconsum, han exposat la seva proposta en el marc de la Fira.
Durant la Fira també hi ha hagut tast de ratafies amb La Sobirana Cooperativa, i un taller de mainada amb material reciclat.
Podeu veure el vídeo de la fira aquí de la mà de Ràdio Celrà.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]