FESS Rural: tres anys celebrant les economies transformadores als territoris rurals

L’any 2019 va néixer entre la Garrotxa i el Ripollès el Festival de l’Economia Social i Solidària Rural, el FESS Rural: una iniciativa impulsada per activistes de l’ESS amb la intenció de ser un punt de trobada de les economies transformadores als territoris rurals. Una proposta liderada per un grup de persones, entitats i cooperatives que aposta per reconèixer i visibilitzar formes de produir, distribuir i consumir des dels territoris rurals amb criteris d’impacte positiu. Una aposta ferma i sostenible per satisfer les necessitats de la vida, defensant un sistema econòmic respectuós amb les persones i l’entorn sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Però com es gesta el FESS Rural?

 

Foto: Debat al FESS Rural a la Vall d’en Bas, Alba Danés – Resilience Earth

 

Els inicis

L’espurna del FESS Rural s’encén fa 5 anys amb el naixement de l’Aplec-Tek, una trobada d’un dia a la Plaça Major d’Olot en format d’Install Party. El seu objectiu? Animar a les persones a realitzar un canvi en relació a les energies renovables, les finances ètiques, els mitjans de comunicació crítics, la mobilitat sostenible i les comunicacions ètiques, entre altres. Una jornada impulsada per l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i organitzada pel Núria Social i Resilience Earth en col·laboració amb l’Ecoxarxa Garrotxa, Som Connexió, Som Energia, Som Mobilitat, Més Opcions, Oikos Crèdit, La Jornada, La Marmota, Pochs, La Calma i Cacau Pastisseria. Tal i com recorda l’Alba Danés, sòcia de la cooperativa Resilience Earth, “va ser una iniciativa realment engrescadora que va obrir camí, però a l’hora ens va fer adonar que només aconseguíem arribar a la gent més propera al món de l’Economia Social i Solidària. És aleshores quan, per trencar amb aquesta dinàmica, neix la idea de crear un festival que inclogués una part d’oci, de cultura, d’entreteniment, de debats… una proposta molt més completa”.

 

El FESS Rural va néixer amb la intenció de ser un punt de trobada de les economies transformadores als territoris rurals

 

El FESS Rural neix de la llavor de l’Aplec-Tek amb aquest objectiu i aspirant també des d’un primer moment a visibilitzar una Economia Social i Solidària descentralitzada de la capital, demostrant que des de les ruralitats es lideren iniciatives amb pràctiques d’ESS. En Ricard Barceló, impulsor de les dues primeres edicions i membre de l’antic Cercle GR (projecte que fomentava el cooperativisme i l’acompanyament en la creació de projectes de l’ESS a la Garrotxa i al Ripollès en el marc de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines), afirma que “el FESS Rural es crea entre la Garrotxa i Ripollès per demostrar que des dels territoris rurals tenim una personalitat pròpia i ganes de visibilitzar-la”. Aprofitant l’antic Cercle GR i la consolidació de dues Xarxes d’Economia Solidària locals com la XES Garrotxa i la XES Ripollès, unes estructures que permetien a les dues comarques caminar plegades cap a uns objectius comuns, van començar a desenvolupar la primera edició del festival el 2019 al Ripollès, concretament al municipi de Vallfogona del Ripollès.

 

La Laura Comas, presidenta de la XES Garrotxa i impulsora del festival des de la seva creació, i també membre de l’antic Cercle GR,  creu que va ser indispensable des d’un inici “recuperar i posar en valor les pràctiques més rurals que han existit sempre per tal de celebrar-nos, reconèixe’ns i tenir un lloc de trobada per enxarxar-nos i amplificar les diferents veus de les ruralitats”. En Gaspar Tarrida, membre de la XES Ripollès i organitzador d’aquella primera edició a Vallfogona del Ripollès, reflexiona sobre el perquè de la localització del festival: “es va fer a Vallfogona en bona part per la bona acollida de l’Ajuntament i en altra gran part perquè ens quedava a mig camí de l’antiga carretera entre el Ripollès i la Garrotxa. L’exalcaldessa de Vallfogona, la Carme Freixa, recorda aquella primera edició al Ripollès com “una oportunitat d’acollir un festival que venia al Ripollès amb ganes, que començava, que tenia molta determinació i una manera de treballar que encaixava a la perfecció amb els valors del nostre micropoble: treball en equip, activisme, cooperativisme, complicitat entre veïnat, donar sense esperar a rebre…”.

 

Foto: Mercat ecosocial al FESS Rural a la Vall d’en Bas, Julià Roda

Aquesta primera edició va centrar la seva temàtica en els micropobles i en com combatre les seves principals febleses com el despoblament, la falta d’infraestructures i la impossibilitat de realitzar-se allà professionalment.  A més a més, la iniciativa va començar a ser allò que s’havia somiat en uns inicis: un punt d’intercooperació, de trobada de diverses paradistes en un mercat ecosocial, on es van començar a programar també un seguit de xerrades, debats, tallers, exposicions, concerts i circ, que van tenir una molt bona rebuda i van deixar entreveure la direcció a seguir pel festival en les següents edicions.

 

De Vallfogona del Ripollès a la Vall d’en Bas

Després d’una bona primera prova pilot al Ripollès el 2019, el festival es va mudar el 2021 (després d’un intent el 2020 que a causa de la COVID es va haver d’anul·lar 5 dies abans) a La Garrotxa. De Vallfogona del Ripollès a la Vall d’en Bas. Però, per què fer del FESS Rural una iniciativa itinerant en comptes de consolidar la proposta en una localització com la comarca del Ripollès?

 

Foto: FESS Rural a la Vall d’en Bas, Julià Roda 

A la Garrotxa vam tenir clar des d’un inici que el festival havia de ser itinerant, tot i que el més fàcil hagués estat mantenir una mateixa seu”, afirma l’Alba Danés, membre de la XES Garrotxa i organitzadora de les dues primeres edicions. En Dani Vidal, persona vinculada a la XES Empordà i impulsor d’aquella segona edició justifica que “és possible transitar per diferents entorns rurals i generar diferents espais de celebració, de relat, de discurs, per tal de connectar amb totes les iniciatives transformadores del territori. I en aquest transcurs, que la capacitat i el potencial del festival vagi creixent, que en la seva itinerància vagi acumulant força i potència en el seu discurs”. Cal recordar que el FESSRural neix per amplificar les diferents veus de les ruralitats -que no per ser rurals són totes iguals- i demostrar que hi ha una diversitat d’iniciatives i persones en aquests territoris que aposten per unes economies transformadores.

 

L’Alba Danés recorda que “vam valorar Riudaura i altres pobles micropobles de la Garrotxa… però al final va sortir la possibilitat de fer-ho a la cooperativa Verntallat, a la Vall d’en Bas. Allà vam teixir aliances molt positives amb una iniciativa tan potent com la Cooperativa Verntallat. A més a més, per aquesta segona edició, la XES Empordà i la XES Alt Pirineu i Aran es van afegir a la XES Garrotxa i a la XES Ripollès com a organitzadores, fent créixer exponencialment les possibilitats del festival”.

 

La participació de les diferents XES locals – Garrotxa, Ripollès i Empordà, a més d’Alt Pirineu i Aran – i la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, han fet possible la celebració de les diferents edicions del FESS Rural

 

El 2020 i després de diversos mesos de feina conjunta d’aquestes quatre Xarxes locals d’Economia Social, el festival es va veure obligat a cancel·lar a l’últim moment degut a les restriccions ocasionades per la COVID. Va ser un cop dur que, segons en Dani Vidal, membre de la XES Empordà i organitzador d’aquesta segona edició, també va aportar algunes oportunitats: “el fet de poder treballar el festival durant dos anys ens va permetre preparar amb molta més consciència la iniciativa. Des de la infraestructura, passant pels continguts i la temàtica del festival, tot es va poder pensar, explicar i expressar millor. A més a més, la majoria de persones de l’organització a la Garrotxa ja havia estat bastant protagonista a Vallfogona, gràcies a la bona relació teixida entre les dues XES locals. I això va facilitar molt les coses”.

 

Foto: Desfilada de moda sostenible al FESS Rural a la Vall d’en Bas, Julià Roda 

A l’Agost del 2021, i amb la pandèmia encara sobrevolant cada espai de les nostres vides, el FESSRural va celebrar finalment la seva segona edició a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, posant el focus en un dels debats més candents del territori: els impactes i les implicacions el sector carni a la comarca. La Cooperativa de la Vall d’en Bas va acollir al llarg del dia més de 1500 persones, un èxit rotund que va agafar desprevingudes a algunes membres de l’organització com l’Alba Danés: “aquest any el festival va explotar, va venir moltíssima gent, molta més de l’esperada. Vam tocar amb la tecla i ens vam adonar que la combinació de xerrades i debats amb esperit crític, concerts, mercat ecosocial i varies propostes d’oci reunides al llarg d’un dia era el que atreia realment a la gent. Va ser una clara pista del format, que per mi, ha de seguir els pròxims anys el FESS Rural”.

 

Ens vam adonar que la combinació de xerrades i debats amb esperit crític, concerts, mercat ecosocial i varies propostes d’oci reunides al llarg d’un dia era el que atreia realment a la gent’

 

Aquestes dues primeres edicions van servir per expressar una de les veus de les ruralitats que sempre ha existit però que sovint ha estat invisibilitzada: la de la governança als territoris rurals. Segons la Laura Comas, membre de la XES Garrotxa i organitzadora de les tres edicions del festival “aquestes dues edicions van servir per donar veu al canvi que estem liderant des de les ruralitats: que també tenim innovació, tradició i cooperació! Que és evident que som objecte i conseqüència de les urbanitats, i per nosaltres és important posar en relleu que volem ser sobiranes, que ens podem governar, però que simplement molts cops no tenim els recursos necessaris per fer-ho. I és que aquí hi som per agafar els recursos, redistribuir-los i relocalitzar-los un altre cop”. Una gran definició del que és la iniciativa i el perquè del seu naixement.

 

De l’Empordà al món

Després d’explotar definitivament com a festival en l’edició del 2021 a la Vall d’en Bas, el FESS Rural, seguint la seva vocació itinerant, decideix mudar-se el 2022 a Corçà (Baix Empordà), acollit i impulsat per les persones i entitats de la XES Empordà amb el suport, de nou, de la XES Garrotxa, la XES Ripollès i la XES Pirineu i Aran i de l’Ateneu Cooperatiu. En Dani Vidal, membre de la xarxa, recorda la transició a l’Empordà com “un gran repte, ja que el festival s’ha mogut a un lloc on la xarxa encara és incipient. És un dels riscos que assumim com a festival itinerant i crec que des de l’Empordà ho hem entomat amb força, amb l’ajuda de Ripollès, Garrotxa i Pirineu que han sumat paral·lelament per no deixar-nos soles”.

 

Foto: Debat sobre turisme regeneratiu al FESS Rural a Corçà, Annabel Botello – Ricolta cooperativa

L’èxit de les primeres dues primeres edicions ha provocat que el FESS Rural tingui aquest 2022 més recursos que mai. Per una banda, el recolzament de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya ha continuat creixent i esdevenint un suport fonamental per l’evolució del Festival, així com comptar amb la predisposició de l’Ajuntament de Corçà des d’un inici ha facilitat molt la logística del festival. “L’objectiu de que el festival arribi a Corçà i a l’Empordà és la de fer bona la nostra idea: que als territoris rurals hi ha la capacitat i l’energia per organitzar aquest tipus d’esdeveniments. Poder celebrar l’existència de les economies transformadores fora de les ciutats i que tenim la capacitat de generar alternatives i relats. I volem defensar que no només es pot fer a un lloc, sinó que es pot fer en qualsevol entorn rural”. A més, per tal de seguir enfortint l’estructura del FESS Rural, es va recórrer, per primer cop, a la sol·licitud de donatius i aportacions econòmiques per part de les diverses iniciatives que conformen el Festival. 

 

Fem bona la idea que als territoris rurals hi ha la capacitat i l’energia per organitzar aquest tipus d’esdeveniments […] que, fora de les ciutats, hi ha la capacitat de generar alternatives i relats.

 

Per la Núria Luna, impulsora de l’edició d’enguany i membre de la XES Empordà, “aterrar un concepte com és el FESSRural al territori és un repte, ja que cada terriotri rural té unes particularitats diferents. Adaptar i idear un festival que encaixés  a l’Empordà era clau, és per això vam escollir com a temàtica central del festival un dels debats més interessants i necessaris al territori empordanès: quin model de turisme reivindiquem des de les ruralitats, i concretament, des de l’Empordà”.

 

I doncs no és d’estranyar que el programa del tercer Festival de l’Economia Social i Solidària Rural, celebrat el passat 18 de juny a Corçà, inclogués 4 espais de reflexió́ amb els objectius d’aprofundir i indagar al voltant d’alguns dels impactes que genera el model turístic dominant; construir coneixements, eines i propostes de manera col·laborativa; i identificar estratègies compartides que puguin implementar-se més enllà de l’esdeveniment del Festival. El turisme com a proposta de desenvolupament local, els seus impactes en el dret a l’habitatge i la seva relació amb el canvi climàtic van centrar el debat de tres d’aquests espais, mentre que el quart va permetre’ns obrir un diàleg constructiu sobre què entenem per economies transformadores i rurals amb la presència d’iniciatives de l’ESS de diferents llocs d’Europa. 

 

Foto: Debat al FESS Rural a Corçà, Àlex Espuña – Resilience Earth

 

A més a més, les activitats i el número de paradistes han augmentat notablement, en una edició on s’ha pogut gaudir d’una oferta cultural àmplia i per a diversos públics, d’un mercat ecosocial que va recórrer el centre de Corçà i que va compartir espai amb el Mercat de Món Empordà, de tallers de circ, de freestyle, d’una zona per mainada i molt més en una jornada que es va allargar més de 12 hores i on més de 1000 persones van passar pel centre del municipi empordanès. 

 

És indubtable que el festival està servint per visibilitzar l’Economia Social i Solidària i sobretot, per ajudar a molta gent a reconèixre’s en ella. I és que les pràctiques existeixen: les artesanes, les elaboradores, les productores hi són, però molts cops no s’identifiquen en allò que anomenem ‘ESS’. El FESSRural està fent una feina increïble respecte a aquesta identificació i a més a més, ha multiplicat el sentiment de comunitat als territoris rurals, en gran part, gràcies a la gran feina realitzada per les XES locals.

 

Foto: Concert de glossa al FESS Rural a Corçà, Annabel Botello – Ricolta Cooperativa

El FESS Rural és una iniciativa amb una vida curta però amb un potencial enorme. Camina cap a consolidar-se com a un esdeveniment que passarà durant molt temps, un cop a l’any, a algun territori rural de Catalunya. I és molt bonic que des de cada ruralitat que acull el festival, l’adaptin i l’amollin a les seves necessitats: ja sigui canviant la data de celebració, la temàtica central, la programació cultural o la forma d’intercanviar experiències, opinions i generar debats. Qui sap a on es mudarà l’any següent el FESS Rural i quin format adoptarà? 

 

Article d’Àlex Espuña de la cooperativa Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

 

Apunta't al butlletí!

Rebràs les nostres darreres novetats al teu correu electrònic.