Lāany 2019 va nĆ©ixer entre la Garrotxa i el RipollĆØs el Festival de lāEconomia Social i SolidĆ ria Rural, el FESS Rural: una iniciativa impulsada per activistes de lāESS amb la intenció de ser un punt de trobada de les economies transformadores als territoris rurals. Una proposta liderada per un grup de persones, entitats i cooperatives que aposta per reconĆØixer i visibilitzar formes de produir, distribuir i consumir des dels territoris rurals amb criteris dāimpacte positiu. Una aposta ferma i sostenible per satisfer les necessitats de la vida, defensant un sistema econòmic respectuós amb les persones i lāentorn sota criteris democrĆ tics, dāhoritzontalitat, transparĆØncia, equitat i participació. Però com es gesta el FESS Rural?
Foto: Debat al FESS Rural a la Vall d’en Bas, Alba DanĆ©s – Resilience Earth
Els inicis
Lāespurna del FESS Rural sāencĆ©n fa 5 anys amb el naixement de l’Aplec-Tek,Ā una trobada dāun dia a la PlaƧa Major dāOlot en format dāInstall Party. El seu objectiu? Animar a les persones a realitzar un canvi en relació a les energies renovables, les finances ĆØtiques, els mitjans de comunicació crĆtics, la mobilitat sostenible i les comunicacions ĆØtiques, entre altres. Una jornada impulsada per lāAteneu Cooperatiu Terres Gironines i organitzada pel NĆŗria Social i Resilience Earth en colĀ·laboració amb lāEcoxarxa Garrotxa, Som Connexió, Som Energia, Som Mobilitat, MĆ©s Opcions, Oikos CrĆØdit, La Jornada, La Marmota, Pochs, La Calma i Cacau Pastisseria. Tal i com recorda lāAlba DanĆ©s, sòcia de la cooperativa Resilience Earth, āva ser una iniciativa realment engrescadora que va obrir camĆ, però a lāhora ens va fer adonar que nomĆ©s aconseguĆem arribar a la gent mĆ©s propera al món de lāEconomia Social i SolidĆ ria. Ćs aleshores quan, per trencar amb aquesta dinĆ mica, neix la idea de crear un festival que incloguĆ©s una part dāoci, de cultura, dāentreteniment, de debats… una proposta molt mĆ©s completaā.
El FESS Rural va néixer amb la intenció de ser un punt de trobada de les economies transformadores als territoris rurals
El FESS Rural neix de la llavor de lāAplec-Tek amb aquest objectiu i aspirant tambĆ© des dāun primer moment a visibilitzar una Economia Social i SolidĆ ria descentralitzada de la capital, demostrant que des de les ruralitats es lideren iniciatives amb prĆ ctiques dāESS. En Ricard Barceló, impulsor de les dues primeres edicions i membre de lāantic Cercle GR (projecte que fomentava el cooperativisme i lāacompanyament en la creació de projectes de lāESS a la Garrotxa i al RipollĆØs en el marc de lāAteneu Cooperatiu Terres Gironines), afirma que āel FESS Rural es crea entre la Garrotxa i RipollĆØs per demostrar que des dels territoris rurals tenim una personalitat pròpia i ganes de visibilitzar-laā. Aprofitant lāantic Cercle GR i la consolidació de dues Xarxes dāEconomia SolidĆ ria locals com la XES Garrotxa i la XES RipollĆØs, unes estructures que permetien a les dues comarques caminar plegades cap a uns objectius comuns, van comenƧar a desenvolupar la primera edició del festival el 2019 al RipollĆØs, concretament al municipi de Vallfogona del RipollĆØs.
Ā
La Laura Comas, presidenta de la XES Garrotxa i impulsora del festival des de la seva creació, i tambĆ© membre de lāantic Cercle GR,Ā creu que va ser indispensable des dāun inici ārecuperar i posar en valor les prĆ ctiques mĆ©s rurals que han existit sempre per tal de celebrar-nos, reconĆØixeāns i tenir un lloc de trobada per enxarxar-nos i amplificar les diferents veus de les ruralitatsā. En Gaspar Tarrida, membre de la XES RipollĆØs i organitzador dāaquella primera edició a Vallfogona del RipollĆØs, reflexiona sobre el perquĆØ de la localització del festival: āes va fer a Vallfogona en bona part per la bona acollida de lāAjuntament i en altra gran part perquĆØ ens quedava a mig camĆ de lāantiga carretera entre el RipollĆØs i la Garrotxa. Lāexalcaldessa de Vallfogona, la Carme Freixa, recorda aquella primera edició al RipollĆØs com āuna oportunitat dāacollir un festival que venia al RipollĆØs amb ganes, que comenƧava, que tenia molta determinació i una manera de treballar que encaixava a la perfecció amb els valors del nostre micropoble: treball en equip, activisme, cooperativisme, complicitat entre veĆÆnat, donar sense esperar a rebre…ā.
Foto: Mercat ecosocial al FESS Rural a la Vall d’en Bas, JuliĆ Roda
Aquesta primera edició va centrar la seva temĆ tica en els micropobles i en com combatre les seves principals febleses com el despoblament, la falta dāinfraestructures i la impossibilitat de realitzar-se allĆ professionalment.Ā A mĆ©s a mĆ©s, la iniciativa va comenƧar a ser allò que sāhavia somiat en uns inicis: un punt dāintercooperació, de trobada de diverses paradistes en un mercat ecosocial, on es van comenƧar a programar tambĆ© un seguit de xerrades, debats, tallers, exposicions, concerts i circ, que van tenir una molt bona rebuda i van deixar entreveure la direcció a seguir pel festival en les següents edicions.
De Vallfogona del RipollĆØs a la Vall d’en Bas
DesprĆ©s dāuna bona primera prova pilot al RipollĆØs el 2019, el festival es va mudar el 2021 (desprĆ©s dāun intent el 2020 que a causa de la COVID es va haver dāanulĀ·lar 5 dies abans) a La Garrotxa. De Vallfogona del RipollĆØs a la Vall dāen Bas. Però, per quĆØ fer del FESS Rural una iniciativa itinerant en comptes de consolidar la proposta en una localització com la comarca del RipollĆØs?
Foto: FESS Rural a la Vall d’en Bas, JuliĆ RodaĀ
āA la Garrotxa vam tenir clar des dāun inici que el festival havia de ser itinerant, tot i que el mĆ©s fĆ cil haguĆ©s estat mantenir una mateixa seuā, afirma lāAlba DanĆ©s, membre de la XES Garrotxa i organitzadora de les dues primeres edicions. En Dani Vidal, persona vinculada a la XES EmpordĆ i impulsor dāaquella segona edició justifica que āĆ©s possible transitar per diferents entorns rurals i generar diferents espais de celebració, de relat, de discurs, per tal de connectar amb totes les iniciatives transformadores del territori. I en aquest transcurs, que la capacitat i el potencial del festival vagi creixent, que en la seva itinerĆ ncia vagi acumulant forƧa i potĆØncia en el seu discursā. Cal recordar que el FESSRural neix per amplificar les diferents veus de les ruralitats -que no per ser rurals són totes iguals- i demostrar que hi ha una diversitat dāiniciatives i persones en aquests territoris que aposten per unes economies transformadores.
Ā
LāAlba DanĆ©s recorda que āvam valorar Riudaura i altres pobles micropobles de la Garrotxa… però al final va sortir la possibilitat de fer-ho a la cooperativa Verntallat, a la Vall dāen Bas. AllĆ vam teixir aliances molt positives amb una iniciativa tan potent com la Cooperativa Verntallat. A mĆ©s a mĆ©s, per aquesta segona edició, la XES EmpordĆ i la XES Alt Pirineu i Aran es van afegir a la XES Garrotxa i a la XES RipollĆØs com a organitzadores, fent crĆ©ixer exponencialment les possibilitats del festivalā.
La participació de les diferents XES locals – Garrotxa, RipollĆØs i EmpordĆ , a mĆ©s d’Alt Pirineu i Aran – i la colĀ·laboració de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, han fet possible la celebració de les diferents edicions del FESS Rural
El 2020 i desprĆ©s de diversos mesos de feina conjunta dāaquestes quatre Xarxes locals dāEconomia Social, el festival es va veure obligat a cancelĀ·lar a lāĆŗltim moment degut a les restriccions ocasionades per la COVID. Va ser un cop dur que, segons en Dani Vidal, membre de la XES EmpordĆ i organitzador dāaquesta segona edició, tambĆ© va aportar algunes oportunitats: āel fet de poder treballar el festival durant dos anys ens va permetre preparar amb molta mĆ©s consciĆØncia la iniciativa. Des de la infraestructura, passant pels continguts i la temĆ tica del festival, tot es va poder pensar, explicar i expressar millor. A mĆ©s a mĆ©s, la majoria de persones de lāorganització a la Garrotxa ja havia estat bastant protagonista a Vallfogona, grĆ cies a la bona relació teixida entre les dues XES locals. I això va facilitar molt les cosesā.
Foto: Desfilada de moda sostenible al FESS Rural a la Vall d’en Bas, JuliĆ RodaĀ
A lāAgost del 2021, i amb la pandĆØmia encara sobrevolant cada espai de les nostres vides, el FESSRural va celebrar finalment la seva segona edició a la Vall dāen Bas, a la Garrotxa, posant el focus en un dels debats mĆ©s candents del territori: els impactes i les implicacions el sector carni a la comarca. La Cooperativa de la Vall dāen Bas va acollir al llarg del dia mĆ©s de 1500 persones, un ĆØxit rotund que va agafar desprevingudes a algunes membres de lāorganització com lāAlba DanĆ©s: āaquest any el festival va explotar, va venir moltĆssima gent, molta mĆ©s de lāesperada. Vam tocar amb la tecla i ens vam adonar que la combinació de xerrades i debats amb esperit crĆtic, concerts, mercat ecosocial i varies propostes dāoci reunides al llarg dāun dia era el que atreia realment a la gent. Va ser una clara pista del format, que per mi, ha de seguir els pròxims anys el FESS Ruralā.
‘Ens vam adonar que la combinació de xerrades i debats amb esperit crĆtic, concerts, mercat ecosocial i varies propostes dāoci reunides al llarg dāun dia era el que atreia realment a la gent’
Aquestes dues primeres edicions van servir per expressar una de les veus de les ruralitats que sempre ha existit però que sovint ha estat invisibilitzada: la de la governanƧa als territoris rurals. Segons la Laura Comas, membre de la XES Garrotxa i organitzadora de les tres edicions del festival āaquestes dues edicions van servir per donar veu al canvi que estem liderant des de les ruralitats: que tambĆ© tenim innovació, tradició i cooperació! Que Ć©s evident que som objecte i conseqüència de les urbanitats, i per nosaltres Ć©s important posar en relleu que volem ser sobiranes, que ens podem governar, però que simplement molts cops no tenim els recursos necessaris per fer-ho. I Ć©s que aquĆ hi som per agafar els recursos, redistribuir-los i relocalitzar-los un altre copā. Una gran definició del que Ć©s la iniciativa i el perquĆØ del seu naixement.
De l’EmpordĆ al món
DesprĆ©s dāexplotar definitivament com a festival en lāedició del 2021 a la Vall dāen Bas, el FESS Rural, seguint la seva vocació itinerant, decideix mudar-se el 2022 a Corçà (Baix EmpordĆ ), acollit i impulsat per les persones i entitats de la XES EmpordĆ amb el suport, de nou, de la XES Garrotxa, la XES RipollĆØs i la XES Pirineu i Aran i de lāAteneu Cooperatiu. En Dani Vidal, membre de la xarxa, recorda la transició a lāEmpordĆ com āun gran repte, ja que el festival sāha mogut a un lloc on la xarxa encara Ć©s incipient. Ćs un dels riscos que assumim com a festival itinerant i crec que des de lāEmpordĆ ho hem entomat amb forƧa, amb lāajuda de RipollĆØs, Garrotxa i Pirineu que han sumat paralĀ·lelament per no deixar-nos solesā.
Foto: Debat sobre turisme regeneratiu al FESS Rural a Corçà , Annabel Botello – Ricolta cooperativa
LāĆØxit de les primeres dues primeres edicions ha provocat que el FESS Rural tingui aquest 2022 mĆ©s recursos que mai. Per una banda, el recolzament de la Xarxa dāEconomia SolidĆ ria de Catalunya ha continuat creixent i esdevenint un suport fonamental per lāevolució del Festival, aixĆ com comptar amb la predisposició de lāAjuntament de Corçà des dāun inici ha facilitat molt la logĆstica del festival. āLāobjectiu de que el festival arribi a Corçà i a lāEmpordĆ Ć©s la de fer bona la nostra idea: que als territoris rurals hi ha la capacitat i lāenergia per organitzar aquest tipus dāesdeveniments. Poder celebrar lāexistĆØncia de les economies transformadores fora de les ciutats i que tenim la capacitat de generar alternatives i relats. I volem defensar que no nomĆ©s es pot fer a un lloc, sinó que es pot fer en qualsevol entorn ruralā. A mĆ©s, per tal de seguir enfortint lāestructura del FESS Rural, es va recórrer, per primer cop, a la solĀ·licitud de donatius i aportacions econòmiques per part de les diverses iniciatives que conformen el Festival.Ā
Fem bona la idea que als territoris rurals hi ha la capacitat i lāenergia per organitzar aquest tipus dāesdeveniments […] que, fora de les ciutats, hi ha la capacitat de generar alternatives i relats.
Ā
Per la NĆŗria Luna, impulsora de lāedició dāenguany i membre de la XES EmpordĆ , āaterrar un concepte com Ć©s el FESSRural al territori Ć©s un repte, ja que cada terriotri rural tĆ© unes particularitats diferents. Adaptar i idear un festival que encaixĆ©sĀ a lāEmpordĆ era clau, Ć©s per això vam escollir com a temĆ tica central del festival un dels debats mĆ©s interessants i necessaris al territori empordanĆØs: quin model de turisme reivindiquem des de les ruralitats, i concretament, des de lāEmpordĆ ā.
I doncs no Ć©s dāestranyar que el programa del tercer Festival de lāEconomia Social i SolidaĢria Rural, celebrat el passat 18 de juny a Corçà , incloguĆ©s 4 espais de reflexiĆ³Ģ amb els objectius dāaprofundir i indagar al voltant dāalguns dels impactes que genera el model turĆstic dominant; construir coneixements, eines i propostes de manera colĀ·laborativa; i identificar estratĆØgies compartides que puguin implementar-se mĆ©s enllĆ de lāesdeveniment del Festival. El turisme com a proposta de desenvolupament local, els seus impactes en el dret a lāhabitatge i la seva relació amb el canvi climĆ tic van centrar el debat de tres dāaquests espais, mentre que el quart va permetreāns obrir un diĆ leg constructiu sobre quĆØ entenem per economies transformadores i rurals amb la presĆØncia d’iniciatives de lāESS de diferents llocs dāEuropa.Ā
Foto: Debat al FESS Rural a Corçà , Ćlex EspuƱa – Resilience Earth
A mĆ©s a mĆ©s, les activitats i el nĆŗmero de paradistes han augmentat notablement, en una edició on sāha pogut gaudir dāuna oferta cultural Ć mplia i per a diversos pĆŗblics, dāun mercat ecosocial que va recórrer el centre de Corçà i que va compartir espai amb el Mercat de Món EmpordĆ , de tallers de circ, de freestyle, dāuna zona per mainada i molt mĆ©s en una jornada que es va allargar mĆ©s de 12 hores i on mĆ©s de 1000 persones van passar pel centre del municipi empordanĆØs.Ā
Ćs indubtable que el festival estĆ servint per visibilitzar lāEconomia Social i SolidĆ ria i sobretot, per ajudar a molta gent a reconĆØixreās en ella. I Ć©s que les prĆ ctiques existeixen: les artesanes, les elaboradores, les productores hi són, però molts cops no sāidentifiquen en allò que anomenem āESSā. El FESSRural estĆ fent una feina increĆÆble respecte a aquesta identificació i a mĆ©s a mĆ©s, ha multiplicat el sentiment de comunitat als territoris rurals, en gran part, grĆ cies a la gran feina realitzada per les XES locals.
Foto: Concert de glossa al FESS Rural a Corçà , Annabel Botello – Ricolta Cooperativa
El FESS Rural Ć©s una iniciativa amb una vida curta però amb un potencial enorme. Camina cap a consolidar-se com a un esdeveniment que passarĆ durant molt temps, un cop a lāany, a algun territori rural de Catalunya. I Ć©s molt bonic que des de cada ruralitat que acull el festival, lāadaptin i lāamollin a les seves necessitats: ja sigui canviant la data de celebració, la temĆ tica central, la programació cultural o la forma dāintercanviar experiĆØncies, opinions i generar debats. Qui sap a on es mudarĆ lāany següent el FESS Rural i quin format adoptarĆ ?Ā
Article d’Ćlex EspuƱa de la cooperativa Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines