El passat 6 d’octubre s’ha celebrat a Salt la Jornada ‘Economia Social i Solidària a comarques gironines: agents, xarxes i experiències’, coorganitzada per l’Ajuntament de Salt, el Consell Comarcal del Gironès i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Xarxa Municipal d’Economia Social i Solidària.
La jornada ha servit per visibilitzar experiències de cooperació públicoprivada que han tingut èxit en diferents municipis de les comarques.
Presentació d’experiències a la Jornada de Salt del 6 d’octubre de 2022
Habitatge cooperatiu:
Habitatge cooperatiu vol dir garantir el dret a un habitatge digne, de manera assequible, estable i sostenible, sota un model no especulatiu, desenvolupat des de la participació ciutadana i des d’un enfocament col·lectiu i transformador. Permet engegar projectes de rehabilitació de patrimoni i, especialment en pobles petits, fixar població jove al poble.
Hem conegut exemples de dues iniciatives impulsades des de l’àmbit públic en col·laboració amb cooperatives especialitzades en l’àmbit de l’arquitectura i l’habitatge cooperatiu.
La Cellera de Ter: L’Ajuntament de La Cellera ha impulsat la creació d’una cooperativa d’habitatge en una casa amb tres unitats familiars cedida per l’Ajuntament al centre del poble, amb la col·laboració d’UNDOS Arquitectura, cooperativa que fa ‘arquitectura amb valors’ i que porta temps implicada amb l’acompanyament a projectes d’habitatge cooperatiu.
Palamós: L’Ajuntament de Palamós ha impulsat un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús sobre sòl públic amb un edifici per a 34 habitatges, el primer d’aquestes característiques a les comarques gironines, amb la col·laboració de la cooperativa Sostre Cívic, entitat referent i pionera a Catalunya en l’àmbit de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
Comunitats energètiques:
Les comunitats energètiques són una eina per fer realitat l´empoderament ciutadà al sector energètic, a través de la descentralització i la democratització.
Sant Pere de Torelló: L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha impulsat un Pla de Transició Energètica al municipi (‘Sant Pere en Transició’) i és un dels municipis d’Osona que participa al projecte ’Osona en transició’, que vol facilitar la constitució de cooperatives ciutadanes d’energia a cadascun dels municipis de la comarca. Ho ha fet amb la cooperativa Suno, consultoria energètica especialitzada en biomassa i energia solar, i impulsora de CEL i de projectes d’energies renovables a diferents municipis catalans.
Gestió de residus:
Fer compostatge comunitari vol dir no només gestionar un residu, sinó fer-ho des de l’autogestió, afavorint la cohesió social i la reapropiació de l’espai públic. Per tant, parlem no només d’impactes positius a nivell ambiental sinó també social.
Sant Feliu de Pallerols: Des de l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols i amb la col·laboració de Fem Compost s’ha dut a terme un projecte de compostatge comunitari. És un bon exemple d’una iniciativa impulsada per persones particulars de la comunitat i que ha estat ben acollida per l’ajuntament, que hi ha posat facilitats i recursos. Fem Compost és una iniciativa referent en l’autocompostatge i el compostatge comunitària amb projectes arreu de Catalunya.
Organitzadores de la jornada amb el Director General d’Economia Social i Solidària, les Cooperatives i el Tercer Sector, Josep Vidal, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Salt, Toni Vidal, i la regidora de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig.
Aquí podeu accedir al programa de la jornada i a les diferents presentacions:
Ateneu Cooperatiu Terres Gironines
Comunalitat Som de Salt (Salt)
Comunalitat del Güell (Girona)
Ajuntament de La Cellera de Ter i Undos Arquitectura
També podeu visualitzar el reportatge de Tv3 que ha estat gravat en el marc de la jornada, ‘El compostador veïnal de Sant Feliu de Pallerols, exemple d’economia social i solidària’.