La Grimpada. Un espai per afrontar els reptes dels nostres projectes en comunitat

Aquesta primavera s’ha celebrat la 4a edició de La Grimpada, un programa formatiu que fomenta el desenvolupament local i l’arrelament territorial d’organitzacions de l’Economia Social i Solidària. 

La Grimpada té un repte, i no és petit. Oferint eines i metodologies vol acompanyar els projectes de l’ESS de Terres Gironines perquè adoptin un model de governança descentralitzada, augmentin el seu impacte social, ecològic i econòmic, responguin als reptes emergents de les nostres comarques a través de la intercooperació i, en definitiva, se sumin a la diversitat dels ecosistemes que formen part del territori. La Grimpada és una incubadora de possibilitats, i una acceleradora de somnis.

 

la grimpada nuria social

Foto: La Grimpada, Júlia Perera, Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

Tirar endavant un projecte és endinsar-se en un camí ple de reptes, aprenentatges i il·lusió. Què millor que fer-ho en companyia? Una trentena de persones liderant un total de 17 projectes han participat de l’espai d’aprenentatge compartit La Grimpada: quatre mòduls distribuïts en quatre caps de setmana arreu del territori gironí. Cada mòdul, un àmbit. Territorial, d’influència, personal i estructural. Els projectes participants, així com les seves integrants, evidencien que una altra manera de fer economia és possible, existeix i no és residual.

 

 

Territori

Com influeix el territori en el nostre projecte? Com podem potenciar els punts forts de la comunitat, el terreny i la xarxa que ens envolta? El primer cap de setmana vam parlar del territori, vam indagar en la diversitat d’ecosistemes cooperatius i estructures mancomunades de l’Economia Social i Solidària i vam reflexionar sobre la necessitat, els límits i la importància de la transformació social. Ho vam fer amb la Laura Comas i en Dani Vidal de Resilience Earth, les dues formadores que ens van acompanyar al llarg de tota La Grimpada.

La Grimpada és una incubadora de possibilitats, i una acceleradora de somnis

Per posar veu i pràctica a la teoria, vam acabar escoltant l’experiència de la Carme Freixa de La Qperativa, en Gaspar Tarrida de la XES Ripollès i en Ricard de la Cooperativa Mas La Sala, tres membres i impulsores de l’Economia Social a la comarca que ens va acollir el primer mòdul i en l’espai cooperatiu que ha nascut enguany: La Qp del Ripollès.
 
 

Influència

Vam obrir el segon mòdul amb una sessió aprofundint en l’anàlisi estratègic i les estructures d’organització flexibles, eficients i descentralitzades. Estructures que potenciïn la intel·ligència i la corresponsabilitat. Tractant la importància de tenir un propòsit comú com a organització, i unes estratègies clares que ens indiquin com avançar. Després vam dedicar una sessió a abordar la Comunicació amb l’Alba Danès de la cooperativa Resilience Earth. Com mirar la comunicació com una eina per a la transformació i, sobretot, com emprar-la? Des de l’estructura i desenvolupament d’un pla de comunicació vam poder reflexionar sobre l’ètica i l’estètica d’aquest pilar que és la comunicació. 

 

Foto: La Grimpada, Alba Danés de Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

El mòdul es va tancar amb una sessió de treball sobre com mancomunar recursos i projectes amb la Mònica, en David i la Raquel de Transitant FemProComuns, reflexionant sobre quins recursos existeixen i podem aprofitar, i quins podem aportar nosaltres a la comunitat.

Aquest mòdul va ser acollit al Núria Social d’Olot, un pol cooperatiu de la Garrotxa que treballa amb la voluntat de generar espai i sobiranies amb i per la comunitat.

 

Àmbit personal

Les cures es van posar al centre en el tercer mòdul de La Grimpada. Vam treballar la gestió de conflictes, així com l’ús del poder i els lideratges. Ho vam fer amb l’Anna Espadaler de la cooperativa Fil a l’Agulla, i amb l’Anna Pujol, en una facilitació dinàmica i divertida que ens va permetre fer una primera mirada al treball de processos.

 

Foto: La Grimpada, Alba Danés de Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

I què passa amb el nostre benestar i el de l’equip? Per una banda, l’Eva Ferré de La Qperativa ens va acompanyar per entendre què hi ha darrere del llenguatge formal dels contractes i altres documents legals, i com aquesta també ens dota de seguretat i protecció en la nostra empresa. D’altra banda, vam fer una mirada introspectiva des de l’expressió corporal i artística de la mà de la Clara Aulina d’Altrart, interactuant amb les companyes per entrar cap a dins i valorar el desenvolupament personal en els projectes col·lectius.

A l’hora d’abordar els nostres projectes, ens hem preguntat I què passa amb el nostre benestar i el de l ‘equip?

Per acabar de pujar l’energia, vam tancar el dissabte coneixent dos projectes més: Fem La Volta, amb la Montse, la Marta i l’Enric, i l’Ateneu Coma Cros de la mà d’en David. Vam poder reflexionar amb elles sobre el treball en equip i els nivells d’implicació en projectes d’economies comunitàries.

En aquest tercer mòdul, vam fer la primera sessió de divendres a la seu de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, a Sarrià de Ter, i el dissabte, ens va acollir l’Ateneu Coma Cros de Salt.

 

Àmbit estructural

Dedicat als aspectes legals, fiscals i econòmics que han de vertebrar les nostres organitzacions, en el darrer mòdul vam treballar en l’àmbit jurídic i financer. Quin tipus de cooperativa i entitat de l’economia social és més adient per al nostre projecte? L’Eva Ferré de La Qperativa ens va ajudar a respondre aquesta pregunta.

I per estructurar la nostra entitat, ens vàrem posar a mirar els números, el càlcul de costos i el pla d’inversió que necessitem per a la viabilitat del projecte de la mà de la Sandra de la Fundació Gentis i d’en Francesc de Divertus Cooperativa. 

Aquest últim mòdul ens va servir, també, per avaluar tant La Grimpada com els nostres projectes, prioritzar accions i generar indicadors d’avaluació.

 

la grimpada

Foto: La Grimpada, Júlia Perera, Resilience Earth / Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

Per acabar l’experiència vam compartir reptes, coneixements i propostes estratègiques amb les participants del Cicle d’Especialització d’Economia Social i Solidària i Comuns coordinat per la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la Universitat de Girona. 

Aquest últim mòdul el vam fer a l’Espai AQUA de Sant Hilari de Sacalm, una infraestructura que té molt de potencial, i alhora, un repte comú que es viu en diferents municipis petits de les ruralitats: generar ecosistemes relocalitzats generadors d’activitat i interrelacions.

 

Una comunitat

La Grimpada ha facilitat la consolidació, no només de 17 projectes, sinó d’una comunitat d’intercanvi i suport entre les integrants que, confiem, participarà del desenvolupament d’aquests projectes i veurà emergir noves iniciatives. Qui sap si conjuntes.

La Grimpada ha facilitat la consolidació, no només de 17 projectes, sinó d’una comunitat d’intercanvi i suport entre les integrants

Un agraïment a les entitats que ens van obrir les portes: La Qperativa de Ripoll, el Núria Social d’Olot, l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines de Sarrià de Ter, l’Ateneu Coma Cros de Salt i l’Espai AQUA de Sant Hilari Sacalm. Gràcies, també, a les formadores, cooperatives i col·lectius que van compartir la seva experiència amb les participants, convertint-se així en referents. I per últim, gràcies a totes les persones que van participar de La Grimpada, per confiar i per apostar per l’Economia Social i Solidària. 

Article de Júlia Perera de la cooperativa Resilience Earth

La cinquena edició de La Grimpada està prevista durant el primer semestre de 2023. Per a més informació, consulteu el nostre web.

Apunta't al butlletí!

Rebràs les nostres darreres novetats al teu correu electrònic.