Aquest divendres 31 de maig, el Nuria Social d’Olot ha acollit la Jornada Cooperativisme i Governança amb l’objectiu de generar un espai de debat on compartir eines, dificultats i reptes en un aspecte tan important com és la presa de decisions a les organitzacions. Diferents cooperatives del territori han exposat com fan efectiva la governança i han debatut sobre les mancances democràtiques de les seves entitats i sobre com es pot ser efectiu i democràtic alhora. L’acte ha estat organitzat per l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i el Cercle Garrotxa Ripollès.
Des de la cooperativa de consum La Fageda, Albert Riera ha fet valer la màxima ‘per compartir el poder també cal compartir el saber’ i ha expressat la dificultat que suposa que tothom tingui tota la informació per poder prendre bones decisions. En aquest sentit, Suara ha posat sobre la taula la dificultat de decidir en una cooperativa amb més de 4.000 sòcies i amb una Assemblea integrada per unes 1.200 persones.
Elisenda Xifre, Director de l’Àrea Institucional de la cooperativa, ha qualificat d’imprescindible tenir eines per facilitar la governança, intentant sempre que les decisions es prenguin el més a prop possible d’on passen les coses i de la manera més col·lectiva i col·laborativa possible. Per altra part, Yaiza Blanch, tècnica de participació a Som Energia, una altra gran cooperativa amb més de 59.000 persones sòcies, ha posat de relleu la tensió entre la participació i la presa de decisions, i la necessitat de definir clarament els mecanismes d’informació, així com els espais de decisió.
Àlex Pujols de Txarango, grup musical constituït en cooperativa d’iniciativa social el 2017, ha explicat que fer-se cooperativa és també una decisió política, que ha qualificat de ser una forma de funcionar ‘prou revolucionària i potent’.
La cooperativa de l’escola El Petit Plançó ha parlat dels reptes diaris en el seu funcionament, però que són justament aquests que li han permès ser tal i com és. La cooperativa d’alumnes Lluís Companys del mateix centre ha posat èmfasi en el fet que, a diferència de les altres escoles de la comarca, l’alumnat té poder de decisió. En aquest sentit, les mestres de l’Escola han assenyalat que, des de ben petits, tots els infants fan assemblees i discuteixen els problemes i els conflictes que els afecten, cosa que fa que quan arriben a secundària, funcionar cooperativament ‘ja no els ve de nou’.
La cooperativa agrària Verntallat ha relatat que tot allò que diuen les persones sòcies es porta a la Junta Rectora per tal de garantir que ‘la participació sigui màxima’. Ramon Torrent ha assenyalat que, actualment, el major repte és trobar dones pageses que vulguin estar en els òrgans de direcció.
Per acabar, Marc Garfella de la cooperativa Bosquerols, que treballa en l’àmbit forestal i està integrada per 11 persones sòcies, ha assenyalat que ‘de moment’ no han votat mai res, i ‘sempre’ s’han posat d’acord.
En la segona part de la Jornada, totes les persones presents, pertanyents a diferents entitats, cooperatives i particulars, han realitzat una dinàmica que els ha portat a posicionar-se i a debatre sobre qüestions concretes, com per exemple si cal donar per bones les decisions que es prenen a l’hora del cafè o si totes les persones ho han de decidir tot per mantenir el caràcter democràtic de l’organització. L’acte ha estat dinamitzat per la cooperativa Resilience Earth i per l’Engranatge.
Mira el vídeo de TVOlot sobre la jornada aquí
Fotos: Alba Danés