Per tercer any consecutiu, l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines ha realitzat la diagnosi de les bones pràctiques de l’economia social al territori i ha detectat més de 50 entitats amb pràctiques transformadores que compleixen els criteris de l’Economia Social i Solidària establerts per Pam a Pam. Una representació d’aquestes iniciatives es va presentar a la Fàbrica de Celrà el passat 24 d’octubre.
La diagnosi l’ha duta a terme l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines en col-laboració amb Pam a Pam i les cooperatives Arran de Terra, Avancem Santa Clara i Tarpuna, així com l’associació Núria Social.
De les 59 iniciatives detectades, 18 són a la Garrotxa, 13 al Ripollès, 11 al Gironès, 6 a l’Alt Empordà, 5 al Baix Empordà, 5 a La Selva i 1 al Pla de l’Estany. La sobrerepresentació de la Garrotxa i Ripollès és deguda al treball paral.lel que han dut a terme Arran de Terra i el Núria Social d’identificació i anàlisi de la realitat agroecològica a aquestes comarques. De la totalitat d’iniciatives entrevistades, només 5 no han complert el mínim de criteris establerts per Pam a Pam que defineixen les entitats d’economia social i solidària. Per altra part, en el total d’iniciatives, els criteris amb un promig de compliment més alt són el d’arrelament territorial i sostenibilitat ambiental, i els de menys compliment, la utilització de llicències lliures, la incorporació de la perspectiva feminista a l’organització i l’ús de finances transformadores.
A partir de les entrevistes realitzades, les iniciatives han passat a formar part del mapa de l’Economia Social i Solidària de Pam a Pam i s’han afegit al Catàleg de Bones Pràctiques de l’Economia Social a terres gironines 2019 elaborat per l’Ateneu Cooperatiu. També podeu consultar el Catàleg de Bones Pràctiques de l’Economia Social a terres gironines 2018 i el Catàleg de Bones Pràctiques de l’Economia Social a terres gironines 2017.