L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de les Terres Gironines.

La missió dels Ateneus Cooperatius és visibilitzar l’economia social i cooperativa, fomentar la creació de noves empreses de l’economia social i generar riquesa i ocupació de qualitat als territoris. Cada Ateneu Cooperatiu té per objectiu, entre d’altres, donar suport a la creació de 30 empreses de l’economia social i cooperativa, promoure 50 insercions en empreses de l’economia social i atendre a 1.000 persones, en el termini de la subvenció.

La visió dels Ateneus Cooperatius és esdevenir un espai de referència al territori i la porta d’entrada de tots els recursos de l’economia social, que es caracteritzi per oferir un servei de qualitat, útil i pràctic.

L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines neix amb un pressupost de 214.833,04 euros. La gestió de l’ateneu està liderada per la Fundació Gentis, que representa a les 9 entitats públiques i privades que s’agrupen sota el nom d’ACGI, que va resultar escollida en el concurs convocat per la Generalitat a finals de novembre de 2016.

Els ateneus cooperatius funcionen a partir de sis grans eixos de treball:

a) Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.

b) Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.

c) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.

d) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.

e) Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.

f) Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats l