La XES Ripollès amb el suport de La Qperativa ha organitzat una presentació a Ripoll a l’espai de La QP per informar sobre què són les finances ètiques. Una trentena de persones hi ha participat activament amb preguntes i aportacions.

Núria Luna, sòcia i referent de Fiare Banca Ètica, ha explicat quines són les premisses de la banca ètica: transparència i participació, ètica per dins i per fora, no invertir en aquells àmbits que vulneren els drets humans i la justícia social i ambiental i, en canvi, donar suport a projectes de transformació social. Aquests valors avui són molt allunyats de la banca tradicional, que cada vegada està més vinculada a la indústria armamentística (via accionariat, via préstecs i crèdits a les empreses d’armes, via fons d’inversió o emissió de pagarés i bons), fet que es denuncia en la campanya Banca Armada.

L’exemple de Fiare mostra que, a més ser una banca orientada a finançar projectes del tercer sector i de l’economia social i solidària, és una cooperativa. Això significa que la clientela pot esdevenir sòcia i ser als òrgans de participació amb el principi «una persona, un vot». Als projectes als quals Fiare dóna suport no només se’ls analitza la seva viabilitat econòmica, sinó també la repercussió social en l’entorn, el seu arrelament i el seu impacte en la comunitat. En el debat s’han resolt dubtes de com és l’operativa del dia a dia amb Fiare i de com a partir de les necessitats de les persones usuàries es va millorant els serveis.

Apunta't al butlletí!

Rebràs les nostres darreres novetats al teu correu electrònic.