L’associació/cooperativa Sostre Cívic ha visitat l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines per presentar les seves propostes en termes d’habitatge cooperatiu i per establir línies de col·laboració conjunta. El cooperativisme en aquest àmbit és encara un model molt desconegut al territori, especialment a les comarques gironines, però constitueix una alternativa real d’accés a l’habitatge que ha donat molt bons fruits a d’altres països.
Es tracta d’impulsar el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, proporcionant habitatge per una durada indefinida o per un llarg període de temps a totes aquelles persones que formen part del projecte, de manera que es genera una propietat que no és pública ni privada, sinó col·lectiva. Els habitatges passen a ser considerats un bé d’ús, de manera que es genera un marc molt més estable que el de lloguer i més assequible que el de compra, que requereix una inversió inicial i el pagament de quotes mensuals. Aquestes cooperatives es distingeixen de les conegudes com a cooperatives de promoció o construcció, en què un cop finalitzada l’obra, l’entitat desapareix.
En aquesta proposta d’accés a l’habitatge, com que es tracta d’un sistema cooperativista, totes les persones residents en són sòcies i, per tant, formen part d’una organització democràtica i participativa. Amb la creació d’espais compartits, es busca afavorir el cohabitatge, la vida comunitària i el suport mutu, a més de la reducció dels costos econòmics. En el marc de la creació de models de tinença alternatius a la compra i el lloguer, també s’han trobat altres fórmules imaginatives, com la masoveria urbana, la copropietat o la cessió d’ús en edificis no cooperatius.
Si bé les administracions locals hi estan mostrant cada vegada més interès, el fet que sigui un model força nou genera encara reptes i dificultats. La manca d’una legislació específica, les dificultats per a l’obtenció de finançament i l’escassetat de sòl o d’edificis a un preu assequible, sobretot a les grans ciutats, segueixen essent esculls a superar.