Vols ser una entitat socialment responsable?

Un any més, comença la campanya pel Balanç Social, l’eina de rendició de comptes que mesura l’impacte social, ambiental i el bon govern de les entitats i empreses, promoguda per la XES (Xarxa de l’Economia Social). Fer el Balanç Social té una triple finalitat: per una part, ofereix a l’entitat una avaluació que li permet millorar internament; en segon lloc, li permet figurar a la base de dades del mercat social, que difon i posa en relació les entitats que actualment en formen part; i finalment, permet obtenir informació sobre la realitat i evolució de l’Economia Social al territori any a any i difondre-la a través de l’Informe de l’Estat del Mercat Social Català.

El balanç social avalua cinc característiques de tota empresa o entitat que vulgui ser socialment responsable: la democràcia, la igualtat, el compromís ambiental, el compromís social i la qualitat laboral. Consta d’un qüestionari de 91 preguntes i que genera 102 indicadors. La modalitat bàsica del balanç social té 23 preguntes i genera 54 indicadors.

Per fer el Balança Social es disposa d’una eina informàtica en línia, que dóna accés a un qüestionari que omple l’empresa, i a tres qüestionaris que poden respondre anònimament persones treballadores, empreses i/o persones usuàries o clientes, i persones voluntàries.

Des de l’any passat s’han incorporat novetats, com la possibilitat de sol·licitar un servei complementari d’anàlisi de resultats amb propostes de millora; nous indicadors per reflectir noves realitats socioeconòmiques; i s’ha estès territorialment a tot Espanya en col·laboració amb la xarxa d’economia estatal REAS – Red de Redes.

La campanya del Balanç Social finalitza el 30 de juny. En cas de necessitar-ho, la comissió de Balanç Social de la XES proporciona assistència a l’hora de fer-lo.

El 2018, 188 entitats van realitzar el Balanç Social a Catalunya (450 al conjunt de l’Estat), 3 de les qual a comarques gironines.

Des de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines volem impulsar l’Economia Social i Solidària al territori i per això promovem la realització del Balanç Social. Si vols saber com fer-lo, vine al taller pràctic el proper dijous 20 de juny (18h a 20h) a l’Ateneu Popular Coma Cros (C/ Sant Antoni 1, Salt). Inscripcions aquí

Apunta't al butlletí!

Rebràs les nostres darreres novetats al teu correu electrònic.